Miten teen sielunhoitoterapiaa?
Minulle on tärkeää läsnä oleminen; se, että asiakas kokee olonsa turvalliseksi ja kohdatuksi. Ajattelen, että asiakas on oman elämänsä ja itsensä asiantuntija. Pyrin auttamaan sielunhoidettavaa löytämään uusia näkökulmia elämäänsä kysymysten ja luovien tekniikoiden avulla hänen ajatuksiaan, tunteitaan ja päätöksiään yhdessä tarkastellen.
Ensimmäisellä kerralla tutustutaan asiakkaan kanssa. Mikäli asiakas haluaa aloittaa pidempiaikaisen terapian, pohdimme yhdessä, millä aikajänteellä ja tapaamisväleillä kohdataan. Ehdotan, että aluksi tapaisimme 1-2 viikon välein ja harventaisimme tapaamisvälejä jatkossa tilanteen mukaan. Jos asiakkaasta tuntuu luontevalta, teemme ensimmäisillä kerroilla kirjallisen sopimuksen, jonka lähetän asiakkaan sähköpostiin. Sopimus on suuntaa antava ja siihen on mahdollista tehdä muutoksia terapian edetessä. Sopimukseen kirjaamme myös terapialle asetettavat tavoitteet sekä sovimme käytännön asioista.
Olen antanut mahdollisuuden samaan hintaan myös yksittäiseen sielunhoitokertaan ihan tavallisena puheluna, tai videoyhteydellä elämäntilanteen, tai rahatilanteen rajoittaessa sitoutumista sielunhoitoterapiaan.
Olen kohdannut ja tukenut erilaisista elämän ongelmista kärsiviä, syvästi traumatisoituneita ja uupuneita ihmisiä paljon elämäni aikana. Tekee nöyräksi havaita, että "Jumalalle ei mikään ole mahdotonta." Toivon näkökulma on läsnä terapiatyöskentelyssäni.
Palkitsevaa työssäni on ollut nähdä, että sielunhoitoterapiaprosessin päätteeksi asiakas on löytänyt arvonsa, saanut hautautuneen toivon takaisin, oppinut pitämään terveitä rajoja, pystynyt menemään takaisin työelämään, halunnut vuosikymmenten jälkeen palata seurakuntayhteyteen, päässyt avioliittokriisin yli säilyttäen avioliittonsa jne.
Olen useamman kerran kuullut asiakkailtani seuraavat sanat "en ole koskaan ennen uskaltanut kertoa tätä kenellekään, mutta minusta tuntui, että sinulle uskallan tämän kertoa, sinä et tuomitse". Siinä hetkessä on läsnä arvo, armo ja luottamus.
Rukous on aina ollut minun elämässäni keskeisellä paikalla. Se näkyy myös terapiatyöskentelyssäni. Aloitan terapiakäynnin lyhyellä alkurukouksella ja päätän terapiakäynnin loppurukoukseen, jossa kannan rukouksin esille nousseet asiat Jumalan käsiin, mikäli se asiakkaan mielestä tuntuu luontevalta.